Istarska ulja u vodiču Flos Olei

Ulje sa zaštićenom oznakom Istra

Hrvatski i slovenski maslinari iz Istre krajem su veljače zaključili projekt Europske unije s ciljem zaštite istarskoga maslinova ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje “Istra” upisano je u registar EU kao proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Ovo nije jedina dobra vijest za hrvatske maslinare, osobito one iz Istre. Naime, najvažniji tiskani vodič za maslinova ulja na svijetu, Flos Olei, ponovno Istru proglašava za najsnažniju svjetsku maslinarsku regiju. Da stvar bude bolja, u svom izdanju za 2019. godinu proglasio je vodnjansku uljaru Oleum Maris najboljom novom uljarom. Ova tvrtka uzgaja oko 150 tisuća stabala različitih istarskih autohtonih sorti i s njima proizvodi ulja po imenu “Oio Vivo”. Dvije druge najlaskavije nagrade časopisa Flos Olei, za najbolju uljaru i najbolje maslinovo ulje, odlaze u Italiju – za ulje “Il Sincero” iz mjesta Foligno i za uljaru u Livornu po imenu Fonte di Foiano.

Što je Flos Olei?

Flos Olei, vodič kroz svijet ekstra djevičanskog maslinova ulja, moguće je naručiti putem interneta za cijenu od četrdeset eura. Urednik i izdavač mu je Marco Oreggia, novinar i gastro kritičar, koji koordinira kušače maslinova ulja, eksperte u ovome području, prilikom obilaska uljara i maslinika maslinarskih zemalja poput Francuske, Italije, Grčke, Španjolske, Portugala, Turske i – dakako – Hrvatske.

Uz pomoć ovog priručnika pisanog na jednostavan i informativan način, svi zainteresirani lakše se snalaze u svijetu vrhunskih maslinovih ulja. A ti zainteresirani prvenstveno su pasionirani gastronomi, potom djelatnici z sektora maslinarstva poput agronoma, ugostitelja, vinara, vinogradara, maslinara, kao i profesionalni kušači.

Ovaj klasifikacijski dvojezični vodič ima dvije verzije, talijansko- englesku i talijansko- kinesku. Prestavlja sektore gdje se uzgajaju masline u 52 zemlje svijeta na 5 kontinenata. Ovogodišnji vodič opisuje regije Španjolsku i Italiju, donoseći osim informacija o samom maslinarstvu i one o kulturi i povijesti ovih krajeva. Vodič opisuje i s kojim jelima najbolje pašu određene sorte maslinovih ulja.