Kako pripremiti osso bucco

Osso bucco, koje se ponekad piše i skupa – ossobucco – slavno je talijansko jelo koje potječe iz Milana, a ime mu prema izgledu skuhane teleće koljenice znači “kost s rupom”. Stari način spravljanja osso bucca je na bijelo, kada se umjesto rajčica u njega stavljalo cimet, lovorov list i gremolata (začin od limuna, češnjaka i peršina). Moderni način uključuje rajčice, a gremolata je moguća ali nije nužna.

Uz osso bucco se tradicionalno servira rižoto i to je jedno od rijetkih jela koja u talijanskoj kuhinji dozvoljavaju rižu u slijedu “secondo”, dakle kao prilog a ne kao posebno jelo.

Sastojci za četiri porcije:

2 komada teleće koljenice (osso bucca) s dosta mesa

30 dkg svježe rajčice narezane na kockice

10 dkg mrkve narezane na kockice

10 dkg sitno narezanog luka

1 dcl suhog bijelog vina

2 dcl telećeg temeljca

1 žlica brašna

1 žlica sitno narezanog peršina

1 sitno narezan režanj češnjaka

sol, papar

par listova bosiljka

naribana kora jedne naranče i jednog limuna

Priprema jela:

  • meso posolite i popaprite te uvaljajte u brašno (neki recepti ne zahtijevaju brašno, a neki da)
  • ispržite ga u tavi dok ne dobije intenzivno smeđu boju, svaku stranu po 10 minuta. Potom meso izvadite iz tave.
  • u istu tavu stavite usitnjeni luk i dinstajte oko pet minuta, potom dodajte i mrkvu i nastavite dinstati podlijevajući vodom sve dok i mrkva ne omekša.
  • prebacite dosad skuhano meso od koljenice i povrće u lonac, te unutra stavite temeljac, vino, rajčice i svježi bosiljak. Nakon što proključa, vatru stavite na lagano i potom sve kuhajte sat vremena. Vrijeme kuhanja ovisi o mekoći mesa, pa je najbolje vilicom provjeravati ukoliko se smekšalo.
  • kada se meso smekša, u jelo dodajte preostale sastojke – češnjak, narančinu i limunovu koru. Sve zajedno kuhajte još deset minuta.
  • kada je jelo kuhano, pospite ga svježim peršinom i poslužite s milanskim rižotom.