Lokalna kuhinja u Zagrebu

Gastro i ostala ponuda Zagreba na jednom mjestu

Turistička zajednica Grada Zagreba na svojoj jako dobro osmišljenoj internetskoj stranici nudi sve zagrebačke atrakcije i specifičnosti na jednome mjestu. Posebno izdvojena poglavlja su podaci o prošlosti i sadašnjosti Zagreba, njegove znamenitosti, detalji o planiranju putovanja u Zagreb, “lifestyle”, događanja i multimedija.

U poglavlju Lifestyle uz kupnju, noćni život, sport, rekreaciju, zdravlje i ljepotu, ova stranica nudi i posebnu kategoriju posvećenu gastronomiji, a unutar nje popisuje zagrebačke slastičarnice, restorane, vinoteke i seoska domaćinstva. Uz to pruža opis tipične zagrebačke kuhinje i nekoliko tradicionalnih zagrebačkih recepata. Restorani su složeni po tipu kuhinje, pa su tu riblji restorani, bistroi, fast foodovi, restorani koji nude bezglutenske i vegetarijanske menije, oni koji nude grill i roštilj, restorani s kuhinjama pojedinih nacija poput talijanskih, francuskih, meksičkih, kineskih, japanskih, indijskih, ali i internacionalni i – dakako – nacionalni restorani.

Hrvatska nacionalna kuhinja u zagrebačkim restoranima

Na stranici TZ Grada Zagreba u ponudi je 99 odabranih restorana koji u Zagrebu serviraju jela nacionalne hrvatske kuhinje. Izdvojili smo njih nekoliko:

  • Heritage – Croatian food nalazi se u Petrinjskoj ulici. Ne nude kuhana jela, već grickalice pripremljene koristeći tradicionalne hrvatske namirnice. Mjesto je malo i vrlo šarmantno, a hrana koja se servira sadrži vrhunske delicije poput tartufa, zasoljene ribe i pikantnih kobasica.
  • Vagabund, restoran s tradicijom od preko trideset godina, pronaći ćete na adresi Vlaška 90. Velika ponuda jela uglavnom je zasnovana na tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji.
  • Lanterna na Dolcu ugodan je obiteljski restoran s tradicionalnim zagrebačkim jelima i pristupačnu cijenu. Svježi sastojci svakodnevno se nabavljaju na zagrebačkoj tržnici.
  • Pri zvoncu servira lokalna jela na tradicionalan način u tradicionalno uređenom ambijentu. Osobito su im hvaljena jela s grilla.
  • Trilogija je smještena u blizini Kamenitih vrata na Gornjem gradu. Osim svježih namirnica i jelovnika koji se redovito osvježava, restoran u svojoj ponudi ima preko sto vina iz cijeloga svijeta.