Od Sanrema do Eurovizije

Eurosong 2019.

U izraelskome gradu Tel Avivu, ovoga će se svibnja održati Pjesma Eurovizije 2019. – 64. po redu. Ove su se godine na natjecanje prijavile 42 države, a u finale će ih ići 26. U njih spada i takozvana “Velika petorka” koja ne mora pobijediti da bi sljedeće godine išla u finale, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija.

Povijest Eurosonga

Natjecanje za Pjesmu Eurovizije natjecateljski je glazbeni festival u kojemu se natječu države članice Europske radiodifuzne unije (EBU) i koji se prenosi televizijskim putem. Pjesma Eurovizije skraćeno se još naziva i Eurosongom – prema engleskom imenu Eurovision Song Contest. Prvi je put održana 1956. godine u Luganu u Švicarskoj, a ideja mu je bila da bude sličan popularnom festivalu u San Remu.Cilj ovoga festivala bila je suradnja između europskih zemalja nakon teških stradanja u Drugom svjetskom ratu. Početci Eurosonga datiraju kad i temelji osnivanja Europske unije, tadašnje Europske zajednice za ugljen i čelik. Na prvome natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja.

Italija na Eurosongu

Talijanski predstavnici sudjelovali su 44 puta na Eurosongu, a bili su i među prvih sedam zemalja prvoga natjecanja. Do danas je Italija odnijela dvije eurovizijske pobjede. Redovito je sudjelovala na natjecanju sve do 1997. godine, kada se povukla zbog smanjenog interesa gledateljstva i vratila tek 2011. – nakon 14 godina i nakon što je EBU Italiju uključila u “Veliku petorku”.

Jedan od najvećih eurovizijskih hitova svih vremena, evergreen i jedna od najslavnijih talijanskih pjesama, 1958. godine završila je tek na trećem mjestu. Riječ je o pjesmi koju danas poznajemo kao “Volare”, a originalno se zvala “Nel blu, dipinto di blu” i izvodio ju je Domenico Modugno. Prvu pobjedu Italija ostvaruje s pjesmom “Non ho l’età” Gigliole Cinquetti 1964. Sljedeća dva desetljeća Italija je zauzimala dosta visoke pozicije, ali svaki bi joj put iskliznula pobjeda sve do 1990. Pjesma koja je Italiji omogućila da po drugi put bude domaćinom natjecanja za Pjesmu Eurovizije bila je “Insieme: 1992.” izvođača Tota Cutugna.