Opuštanje nakon jela

Dugački talijanski obroci

Na ovoj stranici nalazi se članak s opisom tradicionalnog talijanskog jelovnika i njegove tipične strukture. Dok se kod drugih naroda obrok najčešće sastoji od jednog do dva slijeda, u Italiji je običaj objedovanje pretvoriti u pravu ceremoniju s pet slijedova koja je osim kulinarskog i društveni događaj, prilika da se obitelj okupi, druži i opusti. Zahvaljujući ovakvoj prehrani, koja u prosjeku traje dulje u usporedbi s primjerice običajem ručavanja hrvatskih obitelji, Talijani imaju manje problema sa pretilošću i oboljenjima krvožilnog sustava. Zašto? Hrana se žvače dulje, obroci su manji, nutritivno su izbalansirani i gotovo isključivi izvor masti je maslinovo ulje.

Pića uz obroke

Prije jela u Italiji se obično popije aperitiv, poput cynara, martinija, camparija, prošeka ili vermuta. Pravilo je da se tijekom ručka ili večere pije isključivo voda i vino, a pivo će vam “oprostiti” jedino uz pizzu. Sok uz objed će ih zaprepastiti, pa ukoliko se nađete u društvu talijanskih gurmana, trudite se držati opisanih osnova.

A kako se Talijani obično opuštaju nakon jela? Uglavnom uz šalicu kave koja slijedi nakon voća, slastica ili sladoleda. Nakon ovako obilatog objeda dozvoljeno je na pametnome telefonu odigrati i poneku igricu na OnlineCasinos.hr, a preporučljivo popiti digestiv u obliku rakijice ili likera. Gotovo svaka od dvadeset talijanskih regija ima vlastitu rakiju koja se servira nakon jela i kojoj je svrha, kako joj i ime sugerira, potaknuti probavu.

Najpoznatiji talijanski digestivi

  • grappa – rakija izrađena od komine grožđa specifična za Italiju, iako je poznata i u hrvatskome priobalju. Sadrži od 35 do 60 posto alkohola.
  • nocino – tamnosmeđi liker sa sjevera Italije koji se izrađuje od zelenih lješnjaka.
  • amaro – desertni liker od šećera, alkohola, marelica i badema naziva se amaro, što je talijanska riječ za gorko.
  • limoncello – intenzivno žuti liker spravljen od alkohola, šećera i korice limuna specifičan za južnu Italiju.
  • sambuca – slatko bezbojno piće od zelenog anisa, bazge i esencijalnih ulja koje sadrži preko 30 posto alkohola i u koje se stavljaju zrna kave.