Pizza

Talijanska pizza

Kroz cijelu su se povijest dodavali sastojci na kruh kako bi bio ukusniji. Stavljali su se češnjak, sol, bosiljak, sir i mast, a ne zna se sa sigurnošću kada su se prvi put dodale rajčice. Moderna pizza se razvila od takvog tipa jela čija je osnova bio plosnati kruh, i to u talijanskom Napulju u 18. ili 19. stoljeću. Prodavao se na uličnim štandovima, slično kao u današnjim objektima brze prehrane. Tako se osnovna pizza zove napuljska ili pizza napoletana.

Italija nema nacionalnu kuhinju, već je ona izrazito regionalna. Koliko regija, toliko kulinarskih tradicija, a još varijacija. Međutim, pizza je prisutna u svim regijama Italije i procjenjuje se da se u tu tjedno konzumira čak oko 50 milijuna pizza. Posljednjih pola stoljeća u Italiji je obiteljska tradicija posjeta pizzeriji nedjeljom navečer, pa ukoliko nedjeljom pokušate vani pojesti pizzu, teško ćete pronaći stol bez rezervacije.

Vrste pizza

Osnovna kombinacija rajčice i sira spremljenih u peći na drva rezultiraju onim klasičnim okusom koji je osvojio cijeli svijet. Gotovo sve pizzerije u Italiji serviraju pizzu margheritu i quattro formaggi (četiri vrste sira), a ovisno o regiji pronaći ćete i pizze s lokalnim sastojcima tipičnim za to područje. Iako su kod nas vrlo popularne capricciosa (sa šunkom, artičokama i gljivama) i quattro stagioni (četiri godišnja doba), nećete ih pronaći u svakoj talijanskoj pizzeriji.

Još jedna pojava tipična za talijanske običaje hranjenja – pizza se jede isključivo za večeru. Ukoliko restoran nudi pizzu tijekom cijeloga dana, obično je usmjeren prema turistima, pa ga lokalno stanovništvo izbjegava u širokom luku budući da kvalitetu njegove hrane smatraju upitnom.

Pizza nije jedino jelo na ravnome kruhu koje se pravi u Italiji. Druga najpoznatija poslastica ovoga tipa je focaccia, odnosno schiacciata. Ona također ima brojne varijacije i većinom se pravi “na bijelo”, dakle bez rajčice, najčešće premazana maslinovim uljem i ružmarinom. Postoje i neke vrste pizza koje nemaju umak od rajčice, pa je u Toskani posebna delicija pizza s umakom od tartufa.