Regionalnost talijanske kuhinje

Velike su razlike između jela koje se općenito u drugim zemljama smatraju tipično talijanskima i jela koja se konzumiraju u Italiji. Neka od njih nisu toliko raširena unutar ove zemlje, pa čak su i neuobičajena, neka su jako popularna u Italiji a relativno nepoznata kada se prekorači talijanska granica. Primjerice, planetarno cijenjeni bijeli tartuf i jela koja se s njime spravljaju nalazi se samo u nekim dijelovima zemlje, a naši špageti bolognese nemaju veze s onim talijanskima.

Međusobna usporedba talijanskih regionalnih kuhinja

Ne postoji jedinstvena tradicionalna talijanska kuhinja za cijelu naciju. Italija je tek 1861. ujedinjena, a povijesno, geografsko i kulturno nasljeđe se još uvijek snažno osjeća u talijanskoj kuhinji. Ova država ima dvadeset regija i svaka od njih jedinstvena je na svoj način, pa ima neke svoje specifične tradicije. Iz tih osobitosti proizlaze i razlike gastronomskim stilovima. Priprema hrane je jako raznovrsna tako da svaka regija ima vlastite sastojke, tradicionalne recepte i lokalne specijalitete. Šira područja podvrsta talijanske kuhinje su sjeverozapadna i sjeveroistočna, središnja, te južna Italija, Sicilija i Sardinija.

Zajedničko im je svima da jako poštuju kulturu hrane i ceremonije oko objedovanja čine pravim umjetničkim djelom i društvenim događajem. Tipični talijanski jelovnik ima diljem Italije sličnu strukturu od predjela do deserta – hladno predjelo, tjesteninu, juhu, te glavna mesna i riblja jela. Glavne razlike između regija su u porijeklu nutrijenata (ugljikohidrata i proteina) i u izboru priloga. Na sjeveru se češće servira krumpir, palenta i riža, a na jugu pizza i tjestenina.

Usporedba s francuskom kuhinjom

Osnovna razlika talijanske naspram francuske kuhinje je da su proizvodi obično pripremljeni tako da sačuvaju prirodne kvalitete, izgled i okus svojih sastojaka. Tehnike kuhanja su obično jednostavne i vrijeme pripreme relativno kratko. Tradicionalna francuska kuhinja, za razliku od talijanske, ima mnogo dinstanih jela i zasniva se na maslacu umjesto maslinovom ulju. Upravo zbog vrhnja i maslaca, Talijani francusku kuhinju smatraju teškom, a zbog maslinova ulja i prženih predjela Francuzi teškom smatraju talijansku kuhinju.