Restoranu Noel Michelinova zvjezdica

Michelinove zvjezdice

Od ove godine još dva hrvatska restorana ukrašena su Michelinovim zvjezdicama – to su zagrebački restoran Noel i lovranski Draga di Lovrana. Pridružili su se već trima postojećima – restoranima Monte iz Rovinja, 360º iz Dubrovnika i Pelegrini iz Šibenika. Svjetski najpopularniji i najvažniji vodič za restorane Michelin ocjenjuje restorane diljem svijeta, a to čini tajnim obilascima svojih djelatnika, odnosno inspektora.

Uvrštavanje u Michelinov vodič pomaže ne samo u promociji ugostitelja, nego i same destinacije u kojoj se nalazi. Vlasnicima i djelatnicima navedenih restorana čestitao je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli s riječima da je velika većina turista zainteresirana za eno- gastronomske doživljaje destinacije u koju dolaze, te kako vjeruje da će nove Michelinove zvjezdice motivirati i ostale u unaprjeđenju kvalitete i prepoznatljivosti.

Koncept restorana Noel

Restoran Noel u Zagrebu tako je postao prvi hrvatski kontinentalni ugostiteljski objekt koji je zadovoljio stroge gastronomske kriterije koje vodič Michelin propisuje. Njihova je ugostiteljska filozofija vrhunska gastronomija za koju je zaslužan chef Goran Kočiš.

Restoran nudi jelovnike u tri osnovne kategorije:

  • Dnevni meniji se izmjenjuju svakoga radnog dana, s idejom iskustva kvalitetnog objedovanja za vrijeme pauze za ručak. Koriste se sezonske i lokalne namirnice, a naglasak je na kvaliteti sastojaka. Dnevni jelovnici sastoje se od predjela, glavnoga jela i deserta po cijeni od 190 kuna.
  • Četiri slijeda je jelovnik koji se može kušati po cijeni od 430 kuna, uz nadoplatu za vino i dodatne slijedove. Donosi kombinaciju tradicionalnih okusa i modernih tehnika spravljanja.
  • Sedam slijedova jelovnik je za koji će biti potrebno izdvojiti 690 kuna uz već spomenute nadoplate, pa onima koji nisu dubljega džepa preostaje da se prijave za radno mjesto tajnog inspektora Michelinova vodiča. S druge strane, ta cijena nije pretjerana ukoliko se u obzir uzme sve ono što se na meniju nalazi. Gozba koja u ovim slijedovima donosi pastrvu, guščju jetru, tartufe, patku i odojka u kombinaciji s orašastim voćem, agrumima i sezonskim voćem i povrćem zadovoljit će i ona najzahtjevnija nepca.