Struktura talijanskog jelovnika

Tradicionalno se jela u italiji obično sastoje od četiri ili pet slijedova. Objedovanje se osobito vikendima smatra posebnim činom koji osim za zadovoljavanje potreba za hranom služi i za okupljanje i druženje s obitelji i prijateljima. Stoga se jede dulje nego što je to uobičajeno za druge kulture. Tijekom praznika i blagdana, talijansko objedovanje pretvara se u pravu gozbu koja traje satima.

Struktura tradicionalnog talijanskog jelovnika

Iako je Italija jako podijeljena po svojoj regionalnoj kuhinji, zajedničko im je da svi u osnovi imaju sličan tradicionalni način serviranja: predjelo, prvo jelo, drugo jelo, desert. Tijekom objeda se od pića serviraju samo voda i vino.

Predjelo

Prvi slijed naziva se “antipasto” – u prijevodu “prije obroka” – i sastoji se od izbora toplih i hladnih predjela. Obično su to suhomesnati proizvodi i sir.

Glavno jelo “primo”

Drugi slijed naziva se “primo” i obično je glavni izvor ugljikohidrata tog obroka. Najčešće je to tanjur tjestenine s umakom ili rižoto. Ovisno o regiji u kojoj se nalazite i vrsti restorana, to mogu biti još i njoki, palenta, minestrone ili juha. Tjestenina i riža se ne serviraju kao prilog glavnom jelu, nego gotovo isključivo u ovome slijedu.

Glavno jelo “secondo”

Glavno jelo tipičnog talijanskog menija naziva se “secondo” i u njemu ćete dobiti ribu, morske plodove ili meso uz prilog ili “contorno”, a to su u pravilu salata, gljive, povrće ili krumpiri. Prilog se može servirati i u sljedećem slijedu.

Desert

Desert ili “dolce” su obično kolači, neke druge slastice ili voće. Nakon toga slijedi kava i/ili digestiv, odnosno rakija ili liker kojoj je, kako joj i samo ime kaže, cilj potaknuti probavu.

Svakodnevni jelovnici

Tradicionalni talijanski jelovnik danas se ipak servira samo za posebne prilike, kao što su veća okupljanja prilikom nekih praznika ili vjenčanja. Svakodnevni jelovnici obično se sastoje od predjela i glavnog jela, a ponekad čak i samo glavnog jela, priloga i kave.