Talijanska kuhinja

Mediteranska kuhinja

Prepoznatljiva mediteranska kuhinja koristi svježe i sezonske namirnice među kojima su istaknuti maslinovo ulje, neprerađeno povrće i voće, i riba. Namirnice se pripremaju brzo uz minimum termičke obrade- način pripreme je jednostavan, a hrana lako probavljiva. Ovaj tip kuhinje smatra se jednim od najzdravijih i najukusnijih. Slavne nacionalne mediteranske kuhinje su talijanska, francuska, španjolska i grčka, a i dio priobalne hrvatske gastronomije spada u ovu kategoriju.

Talijanska kuhinja

Talijanska kuhinja, kao zajednički naziv za kulturu hrane s područja Apeninskog poluotoka, jedna je od najpoznatijih na svijetu. Ujedno je i jedna od najpopularnijih, pa time i onih koje se najviše oponaša. Njezin stoljetni razvoj pratimo još od doba antike. Obuhvaća reprezentativna jela i namirnice, kao i načine spravljanja, serviranja i konzumiranja hrane specifične za Italiju. Ovu vrstu kuhinje karakterizira izrazita regionalna raznolikost, a u osnovi je podijeljena na kuhinju južne i sjeverne Italije.

Iako se današnja država Italija ujedinila tek 1861., talijanska kuhinja utjecala je na brojne nacionalne kuhinje diljem svijeta, što je osobito vidljivo u Sjedinjenim Američkim Državama. Na talijansku kuhinju snažno su utjecala povijesna kretanja i tradicija, kao i lokalna i sezonalna dostupnost proizvoda. Svaka regija Italije ima svoje specijalitete ovisno o klimi, društvenim i ekonomskim utjecajima, te zemljopisnom položaju. Tako ovisno o tome je li riječ o priobalju ili kontinentu, je li klima topla ili hladna i je li kraj bio izložen utjecajima drugih kultura ovisi i gastronomija. Postoje razlike u kulinarskoj tradiciji ovisno i o društvenom porijeklu, pa su se tako servirala različita jela na stolovima plemićkih, radničkih i seoskih obitelji.

Izražena regionalnost

U svakoj je zemlji specifična kulinarska regionalnost, međutim u Italiji je ona jako naglašena iz više razloga. Država se ujedinila tek u 19. stoljeću, a sam njezin geografski položaj – okruženost morem sa tri strane i teža prohodnost na sjeveru, kao i dugački i uski oblik – glavni su uzroci ovoj raznolikosti. Tako čak i svjetski najpopularnija talijanska jela nisu nužno svojstvena za cijelu Italiju.