Talijanska moda

Važni segmenti talijanske kulture

Talijanska gastronomija stoji uz rame s talijanskom modom kao važnim dijelom talijanske kulture. Svi znaju da se Talijani osobito ponose svojim izgledom, stavom, hranom i načinom odijevanja. Italija je uz zemlje poput Francuske jedna od vodećih po pitanju modnog dizajna, a glavni međunarodni modni centri u kojima se održavaju glamurozne modne revije su London, Pariz, New York, Tokio i Los Angeles.

Povijest mode u Italiji

To nije došlo preko noći, jer moda se u Italiji razvijala još u srednjem vijeku, a s umjetničkom renesansom javlja se i ona modna. Odjeću osobito popularizira firentinska obitelj Medici. Novi modni procvat Italija doživljava sredinom dvadesetog stoljeća, a ovo se osobito odnosi na Firencu i poglavito na dizajn za one dubljega džepa – bogate i slavne. Fokus sa visoke mode prebacuje se tijekom 1970-ih, kada se dizajneri okreću prema konfekcijskoj odjeći. U to vrijeme Milano postaje grad u kojem je moguće pronaći cjenovno dostupniju odjeću, a u kategoriji visoke mode glavnu ulogu preuzima Rim s poznatim zvučnim dizajnerskim imenima kao što su Gattinoni, Fendi i Valentino.

Stil i kvaliteta

Talijani uživaju u elegantnom i atraktivnom odijevanju i tome posvećuju puno pažnje. U usporedbi s drugim zemljama poput naše, to ne čine samo za posebne prilike, već svakodnevno. Moda je, kao što smo vidjeli, stoljećima jako važan dio kulturnog i društvenog života u Italiji.

Važno je ostaviti dobar dojam. Kako bi se to učinilo, potrebno je pratiti određena modna pravila koja se, vjerovali ili ne, odnose na oba spola:

  • vi nosite odjeću, odjeća ne nosi vas
  • odjeća mora biti kvalitetna i ispravne veličine
  • izgledajte kao da se niste potrudili
  • nosite modne dodatke – velike sunčane naočale, nakit, šal, lijepa torbica, šešir
  • odijevajte se slojevito
  • nosite sako i u svakodnevnim prilikama
  • nosite kožne cipele, a žene kožnu obuću s visokim potpeticama
  • budite svoji i samopouzdani.

Kao što vidimo, u Italiji moda nije prepuštena slučaju, posebnoj prilici i volji pojedinca, ona je naprosto društveno očekivani standard.