Talijanska pravila kuhinje

Umjetnost talijanskog svakodnevnog življenja

Talijani su neke stvari koje se odnose na društvene odnose, estetiku i gastronomiju doveli do savršenstva. Nije Italija jedino u vrhunskoj umjetnosti vrhunska. Ophođenje, neverbalna komunikacija, moda i dizajn, kultura stola, vino, kava, slastice… u rukama i navikama Talijana i sami su pretvoreni u malu umjetnost. Ako vas put nanese u Italiju ili se nađete u društvu Talijana, svakako se sjetite sljedećega:

Tjestenina

  • kada kuhate tjesteninu, ne stavljajte ulje u vodu. Naime, svaki umak za paštu, pa i ulje, smiju se dodavati samo kada je ocijedite.
  • umak za tjesteninu mora biti svježe napravljen od svježih namirnica. Čak malo odstupanje od ovoga pravila talijanske će gurmane šokirati, a oni koji na špagete stave kečap doslovce će ih uvrijediti!
  • u Italiji se ne jedu špageti bolonjeze iako su vrlo popularni svugdje u svijetu – iz jednostavnog razloga što talijanska kuhinja ima stroga pravila oko sparivanja određenog tipa tjestenine s određenim tipom umaka. U Italiji ćete dobiti tagliatelle bolognese ili ragu bolognese.
  • struktura talijanskog menija dosta je specifična i traži određeni raspored u slijedovima. Tjestenina spada u slijed “primo” koji ide nakon slijeda “antipasti” i prije slijeda “secondo”. Serviranje tjestenine kao priloga glavnome jelu u nekim će društvima izazvati negodovanje jer rižoto i pašta po njima nisu prilog.

Piće

  • uz ručak i večeru se smije piti isključivo voda i vino. Uz pizzu je dozvoljeno i pivo. Aperitivi se serviraju prije predjela, kava nakon deserta, a digestiv nakon kave. Sokove uz jelo talijanski vam domaćini neće nikada servirati jer se smatra da prikrivaju punoću okusa hrane.
  • kao da ova pravila nisu dovoljna, i oko kave postoji cijela filozofija. Kava i cappuccino nešto su čime se Italija proslavila diljem svijeta, međutim ono što kod drugih naroda nije saživjelo je vrijeme i prilika kada ih se smije piti. Naime, cappuccino i caffe macchiato pijuckaju se uz doručak, obično uz pecivo. Čista crna kava konzumira se na kraju obroka. Ukoliko naručite cappuccino nakon jela, očekujte neodobravajuće poglede.