U Zagrebu održan vinski sajam

Osnove vina

Jeste li znali da je među svim pićima na svijetu, barem onim alkoholnim, vino na vrhu? Kako i ne bi, kultura vinove loze jedna je od najstarijih postojećih poljoprivrednih kultura. Današnju kulturu vina Europljani su preuzeli od starih Rimljana, a oni od Grka prije njih. Niti ne čudi da se kultura vina najviše razvila na Sredozemlju, području s klimom i tlom idealnima za uzgoj vinove loze.

Vino nastaje prirodnom fermentacijom grožđa, osnovna podjela mu je na crno, bijelo i rose. Enologija je znanost o vinima, a stručnjaci iz tog područja nazivaju se enolozima. Profesionalni poznavatelj vinske i gastronomske kulture naziva se sommelier. Pogrešno je poistovjećivati ova dva zanimanja, jer dok je enolog kreator vina, sommelier je njegov stručni poznavatelj.

Dan vina

Još početkom 1990-tih godina toskanski su ugostiteljski i turistički djelatnici primijetili veliku potražnju turista za osmišljenom ponudom vinskih tura – obilazaka vinograda, vinskih podruma i kušaonica. S idejom razvijanja vinskog turizma, kreativni predstavnici turističkih zajednica i privatni vinari pokrenuli su ideju pokretanja festivala vina. Kada je određen dan posvećen vinu, koji je padao na posljednju nedjelju u mjesecu svibnju, potražnja je bila izuzetno velika. Uskoro se ideja proširila diljem Italije, pa potom i dalje, uključujući Hrvatsku.

Važan vinski događaj

Najbolji vinari iz Hrvatske i par desetaka onih inozemnih okupilo se krajem veljače u Zagrebu na četvrtom vinskom sajmu Vinart Grand Tasting. Na ovome sajmu svoje birane proizvode izlažu probrani vinari, iz to uz pozivnicu organizatora. Ulaz se naplaćivao 150 kuna, ali to nije spriječilo posjetitelje da u velikom broju posjete ovu manifestaciju. Da je među posjetiteljima bilo ljudi koji dolaze i izvan granica Lijepe naše, svjedoči fascinantna informacija da je jedan sommelier iz Japana naručio više od 25 tisuća buteljki vina! On nije jedini sommelier s ovoga “eventa” koji po sajmovima kuša i preporuča vina za svjetske distributere, ali je sigurno ostavio najsnažniji dojam. I drugi strani distributeri u posljednje se vrijeme sve više zanimaju za vina izrađena od hrvatskih autohtonih sorti.