Zanimaju li vas recepti Sophije Loren?

Nagrada festivala Film uz more

Godišnji nizozemski filmski festival “Film by the Sea” u rujnu prošle godine nagradio je Sophiju Loren velikom glumačkom nagradom. Slavna talijanska glumica, predstavnica zlatnog doba Hollywooda, pokazala je još jednom svijetu kako izgleda prava diva. Na nagradu je došla odjevena u sjajnoj crnoj haljini na kojoj je dominantan detalj bila traka ružičastih cvjetova od ramena do boka. Od nakita je nosila viseće naušnice i ogrlicu, oboje od zlata i dijamanata. Prije same dodjele, podijelila je autograme obožavateljima koji su je čekali ispred ulaza. Nagradu joj je predala nizozemska ministrica kulture Ingrid van Engulshoven, što je popraćeno velikim pljeskom.

Karijera Sophije Loren

Teško je povjerovati, ali legendarna Sophia ima 85 godina, a i dalje izgleda sjajno. Iza sebe ima prestižne nagrade Oscar i pet Zlatnih globusa. Osim slave koju je postigla glumom, impresionirala je cijeli svijet svojom osobnošću i zanosnom ljepotom. Pokrenula je trend parfema s potpisom slavnih, parfem je vrlo snažan i ženstven, a nazvala ga je vrlo jednostavnim imenom – Sophia.

Njezina karijera započela je sudjelovanjem na natjecanju ljepote kada je imala samo 15 godina. Na savjet budućeg muža Carla Pontija, dotadašnja Sofia Villani Scicolone mijenja ime u Sophia Loren. Nakon niza uspješnih uloga u talijanskim filmovima, prihvatila je ponudu za glumu u američkim filmovima i tim potezom stekla status jedne od najvećih talijanskih glumica svih vremena.

Sophia Loren s pregačom

Sophia Loren svestrana je osoba, pa je osim u svijetu ljepote, mode i sedme umjetnosti uspješna i u kuhinji. Izdala je dvije kuharice, 1972. “U kuhinji s ljubavlju” i 1998. “Recepti i memoari Sophie Loren”. U prvoj knjizi osim recepata iznosi i svoja razmišljanja o hrani, vinu i ponašanju za stolom. U drugoj kuharici je opisala sto svojih omiljenih obiteljskih recepata, a izneseni su redoslijedom tipičnog talijanskog jelovnika – od predjela do slastica. Zahvaljujući ovim izdanjima, država Italija odala joj je priznanje za poticanje nacionalnih kulinarskih vrijednosti.